Saç Bakımı

Saçlarımız,özen gösterdiğimiz değer verdiğimiz, peki onları yeterince iyi tanıyormuyuz ?Pek çok kişi saçı her kapriste değiştirilmesi gereken bir aksesuar olarak görürken,bazılarıda onu her türlü değişiklik baskılarına karşı korunması gereken bir dost gibi görür.Saçlarımız genellikle ruh halimizi yansıtır.Ruhsal durumumuzdaki değişiklikler, yaşamımızdaki değişiklikler,saçlarımıza kesinlikle yansır,ya modeliyle yada şekliyle oynarız.Bunun sonucunda da genellikle kırık,mat ve sağlıksız saçlara kavuşuruz.Saçımızı nasıl sağlıklı tutacağımızı öğrenmek için önce saçımızı tanımamız gerektiğine inanıyorum. Bu şekilde saçımızın nasıl beslendiğini veya nasıl bozulduğunu daha iyi anlayabiliriz.İlk önce Trikolojiden başlayalım.Trikoloji saç bilimi demektir,saç ve saçlı deri hastalıklarının fiziki, duygusal ve çevresel nedenlerini inceler.İsim Yunanca "saç " anlamına gelen tricos kelimesinden türetilmiştir.
Saçlarımızın %97'si protein ve %3'ü nemden oluşur.Büyük kısmı oluşturan protein keratindir.Her saç son derece kuvvetli ve esnek bir liftir.bununla beraber yapılan tüm hatalı uygulamalarla kolayca bozulabilen karmaşık bir yapıya sahiptir. İyi durumdayken bir saç teli oldukça esnektir ve normal boyunun %30'u kadar esner ve tekrar eski boyuna geri döner.Baş parmağınız ve işaret parmağınızla tuttuğunuz bir tutam saçınızı dikkatle gererek test edin,Saç tutamının üstündeki gerilimi kaldırın ve normal boyutuna geri dönüp dönmediğini görün.Eğer eski haline dönmüyor ve kırılıyorsa, saçın esnekliği zayıf demektir,bu da saçınızın kırılgan ve neme ihtiyaç duyduğunu gösterir.Saçlarımızda aramamız gereken diğer bir özellik ise onun su tutma kapasitesidir.Sağlıklı saç suda ağırlığının %50'si kadar sıvı emme yeteneğine sahiptir ve bir saç demeti normal çapının %120'si kadar şişebilir.Saç hasar gördüğünde koruyucu tabaka olan kütikül bölümünden katmanlar kaybeder ve aşırı gözenekli bir hal alır.Gözenekliliği test etmek için bir miktar saçınızı parmaklarınız arasında tutarak uçlarından geriye doğru ovun, eğer saçınız kaba bir görünüm alıyorsa bu kütikülün saç lifinden ayrı durduğunu ve ovulunca yıprandığını gösterir.Diğer bir test ise şöyledir: başımızın üstünden ,arkasından ve iki yanından alınan saç telleri bir kabın içinde ki suya atılır,eğer 5 ila 10 saniyede batarlarsa saçlar aşırı gözenekli demektir.Bu tür saçlar çok kırılgandır.
Kütikül saçlarımızın zırhı gibidir, sağlıklıyken yarı şeffaf ve nemlidir ılıklı pırıltılar ve parlaklık yaratarak ışığı yansıtır. Zarar gördüklerinde ise pulların kenarları saç kılından ayrılır,artık ışığı yansıtmaz bunun yerine,donuk ve cansız bir görünüm vermek için ışığı emer.Uygun bakım,vitamin,nemlendirici vb. ile saçın zarar görmesine neden olacak hassas noktalar desteklenerek kütikül tamir edilebilir.
Saç yapısı oldukça uzun ve karışık bir konu saç ta sadece kütikül bulunmuyor, kabuk,öz kısımları var,bundan başka kökü yine önemli bir konu ve tabi ki sağlıklı saçlar için saç derisi de önem taşıyor ama tüm bunları anlatırsam konu bayağı bir uzayacak,bu kadar bir genel bir bilginin yeterli olacağı düşüncesindeyim. Onun için saç bakımı ile ilgili tariflere geçmek istiyorum.
Kağıtlarınızı kalemlerinizi hazırlayın lütfen ;

Yoğun Protein Maskesi
Bu maske kuru, kırılgan ve kaba görünümlü saç tipleri için uygundur.
! çorba kaşığı jelatin, 1 bardak saf su, 1 çay kaşığı doğal elma sirkesi ve yasemin,ada çayı, biberiye yağlarının her birinden 2 şer damla.
Jelatini su ile karıştırın ve hafifçe jelleşmesi için bırakın(fazla koyulaşmasın) elma sirkesi ve yağları ekleyin,yeni yıkanmış saça iyice yedirin 5 ila 10 dakika bekletip iyice durulayın.Bu maske haftada 1 kez uygulanır.
Kuru saçlar için vitamin ve mineral takviyesi;
1/2 olgun avakado,1 çay kaşığı buğday yağı,1 çay kaşığı jojoba yağı
Malzemelerin hepsini karıştırın şampuanlanmış saça ve deriye yedirerek uygulayın saçınızı bir bone ile sarın ve 15 ila 30 dakika bekletin iyice durulayın.

Nemlendirici Muz Maskesi;
1 küçük muz, 1 çorba kaşığı bal,1 çay kaşığı tatlı badem yağı
tüm malzemeleri ezerek karıştırın ve yukarıdaki tarifte olduğu gibi uygulayın.

Sağlıklı normal saçlar için bakım maskesi;
1/4 bardak aloe jeli,1/2 limon ,3,5 damla biberiye yağı
aloe jelini limon suyu ile karıştırın ve yağı ekleyin yeni yıkanmış saça uygulayın 3 ila 5 dakika bırakın ve iyice durulayın.

Onarıcı bakım;
bu ürün kütikül tabakasını kapatır,parlaklık,yumuşaklık sağlar saçlar kolay şekillenir.Özellikle yağlı saçlar için iyidir.
2 çorba kaşığı elma sirkesi(natürel),1 bardak saf su,eğer isterseniz beğendiğiniz bir aromatik yağdan 5 damla
malzemeleri karıştırın ve şampuanlamadan sonra saça uygulayın 5 dakika bekletip soğuk veya ılık su ile durulayın.

Hacim Verici Onarıcı Bakım;
Bu karışım oldukça etkili bir hacim vericidir ve yıpranmış saça kuvvet,parlaklık ve harika bir dolgunluk verir
2_4 çorba kaşığı ısırgan otu (kuru)
1 bardak saf su,5 damla lavanta yağı
ısırganı bir tencerede su ile kaynatın ve altını kısın örtülü olarak yarım saat tutun .ateşten alın soğuyunca süzün ve içine lavanta yağını ilave edin.Şampuandan sonra saça uygulayın ve durulamadan bırakın.Bu karışım saç dökülmelerine de iyi gelir.

Bu günlük bu kadar yeter sanırım,özel sorunlarınızı bana yazarsanız yine önerilerimi iletirim.

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Piyasada aromatik yağlar çok ucuz 3-5 YTL'ye taş catlasa 10 YTL'ye bulunabiliyor. Benim aklımı karıştırıp şüpheye düşüren, maliyetlerinin bile daha yüksek olmasi gerektigini düşünüyor olmam. Bir bilen olarak size danışmak istedim. Bu yağların nasıl elde edildigine, secerken nelere dikkat etmek gerektigine dair de bir yazı yazarsanız sevinirim.

Sevgiler
Ozlem

Bitki Cadısı dedi ki...

elbette özlem,çok doğru bir konuya değinmişsiniz,zaten bu konu hakkında yazmayı bende düşünüyordum.Sizin bahsettiğiniz yağlar genellikle seyreltik oluyor ve fiyatlarıda bu sebeble çok ucuz.en kısa zamanda bu konuda yazacağım.Teşekkürler.

MAVİANNE dedi ki...

teşekkürler
güzel önerilere

Huzur Moda dedi ki...

evet canım yaa sorma....üstümde tembellik var bu aralarda. öylece on marifettyeim ama ordada hep yorumlardayom yoksa orayada yazı eklediğim yok. herkes öle sölüyo acıkda bloğuna yaz diye. ah tembellik ah:)))
birşey sorucam hani her yazının altında imzan varya onu nasıl yaptın çok orjinal gözüküyor....
ekliyorum iki adresinide.

nalan dedi ki...

o imzalar ikizin blogunda var benimkini de serapcığım yaptı dilek sen çatla diye yazdım bunu:))))
evdeki yağları kutusuyla beraber 1-2 ay önce çöpe attım sonra da sen blog yaptın ne diyeyim ben şimdi

Bitki Cadısı dedi ki...

valla nalan abla ne diyeyim ben:)) ama piyasa yağları etken madde açısından zayıf gerçekten.dilek sana mail atacağım blok imzasıyla ilgili

kalemzen dedi ki...

Saçlarımızı normalde neyle yıkamalıyız?Biz Zeytinyağlı defne sabunu kullanıyoruz.Kokusu pek hoş değil sadece.Siz ne önerirsiniz?

Bitki Cadısı dedi ki...

kalemzen benim saçlalarım boyalı olduğundan kendi yaptığım şampuanı kullanıyorum,sabun saçımı sertleştiriyor çünki.Onun tarifini Yazacağım.oradan bakabilirsin.