SIVI EL VE BANYO SABUNU



Geçenlerde gelen yorumların birinde sorulmuştu sıvı sabun yapımı, bu gün size sıvı sabun yapımı ile ilgili bilgi vereceğim.Sıvı sabunu 2 şekilde yapabiliriz biri kalıp sabunu eriterek,bir diğeri kostikle veya kostiksiz sabun yapımıdır.Diğerlerini uygulama biraz zor olduğundan ben size katı sabundan sıvı sabun yapımını anlatacağım.


Malzemelerimiz: 1 kalıp sabun (100gr.lık bebek sabunları olabilir veya 100,150 gr.arası beyaz sabun)


1 çorba kaşığı bal

1 çorba kaşığı gliserin (eczane ve aktarlarda bulabilirsiniz.)

ve iki litreye yakın su ,blender ve pompalı sabun kutuları


yapılışı : sabunu,iyice rendeliyoruz ve blendra boşaltıyoruz bir bardak kaynamış çok sıcak su koyup iyice karıştırıyoruz.Yarım bardak oda sıcaklığında su ekleyip yine karıştırıyoruz. Bal ve gliserini ekleyip yine iyice çırpıyoruz,15 dakika dinlendiriyoruz,ve tekrar çırpıyoruz.


Bu işlemlerimizden sonra elimizdeki malzeme 2 su bardağı olmuş olmalıdır.Ölçümüz beş,altı bardak oluncaya değin üzerine serin su ekleyerek sürekli çırpıyoruz,dolduracağımız kaplara boşaltıyoruz ama ağzını örtmüyoruz bir saat veya biraz daha bekleyip ağzını kapatıp çalkalıyoruz. kullanmadan önce çalkalayın. Bu tarif yaklaşık 1kiloluk birsıvı sabun ediyor.


sabunumuza bazı ilavelerde yapabiliriz mesela kaplara doldurduğumuzda bir kaç damla sevdiğimiz bir aroma yağı ekleyebiliriz, örn: lavanta,yasemin ,gül vb.



Sabunumuz renkli olsun istiyorsak gıda boyası ekleyebilirsiniz yada kullandığımız su bir şifalı bitki suyu olabilir,bunun için öce kullanacağımız bitkinin yoğun bir demlemesi yapılır ve süzülerek su sabunda kullanılabilir.Böylece kullandığınız bitkinin yararlı etkileride sabuna geçmiş olur.
bu arada,
yukarıda ki fotoraf bana ait değil uzun zaman önce netten bulmuştum ama neresi olduğunu hatırlamıyorum ne yazıkki.Sahibinin anlayışla karşılayacağını umuyorum.

16 yorum:

cicibici bişeyler dedi ki...

Bu tarifi kesin deniyecem!Teşekkürler.

Bitki Cadısı dedi ki...

cicibici birşeyler,sonucu yaz muhakkak.

Adsız dedi ki...

merhaba
tarif çok güzel de beyaz sabun demişsin acaba renkli el sabunları da olmaz mı?
benim esas sormak istediğim evde yapılabilecek saç maskesi tariflerin var mı,saçımla başım dertte de:-)

Bitki Cadısı dedi ki...

evet renkli sabunlarlada olur,nasıl isterseniz Merkas.İçine bir kaç damla çay ağacı yağı eklerseniz sabununuz anti bakteriyel etkiler kazanmışta olur.
saç konusunu yakında anlatacağım ancak durumun acil ise saçının cinsini belirten bir mail atarsan sana yardımcı olabilirim.

! ÖRGÜELİ ! dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
! ÖRGÜELİ ! dedi ki...

Tarif için malzemelerim var bende deneyim bakalım nasıl olacak merak ettim, teşekkürler tatlı cadı:)

LiliMini dedi ki...

evet ben de denemek istiyorum çok teşekkürler bitki cadısı :)

Adsız dedi ki...

bende deniycem saol canım

Bitki Cadısı dedi ki...

deneyenler yorumlarınızı bekliyorum

kalemzen dedi ki...

Ben yaptım bile.1kalıp beyaz sabundan yaptım.Neredeyse 2litre oldu ve yine de koyu bile.Suyu na da çayı ekledim.adaçayı cilde faydalı yanılmıyorsam.Biraz sert oldu .Gliserini belki de 2 kaşık koymalıydım.Daha kaygan olması için.Kokusu beyaz sabun gibi tabi.Aromatik yağ kullanmadım.Bir dahakine aromatik yağ da kulanacağım.Güzel kokan bir yağ bulmalıyım.Bu sabun çok daha sağlıklı deeğil mi bitki cadısı?İnsanın birşeyler üretmesi ne güzel .Teşekkürler bitki cadısı.

Bitki Cadısı dedi ki...

kalemzen gösterdiğin ilgiye teşekkür ederim,sabununu güle güle kullan,lavanta yağı ekleyebilirsin hem cilt için olumlu etkileride olmuş olur sabununun

biselle dedi ki...

Merhaba,

Tarifinizi uyguladim ve sitemde adresinizi belirterek yayinladim. Cok tesekkur ederim.
Sevgilerimle,

http://cayvekurabiye.blogspot.com/2009/03/sv-sabun.html

Mutluanne dedi ki...

Bulaşık makinası deterjanı tarifini uygulayıp denedim ve sonuç harikaydı.şimdi sırada sıvı sabunu deneyip yapıcam kısmet olursa..Sizin blogunuzdan öğrendiğim bilgileri paylaşabilirmiyim adres verip.malum bu bilgilerin herkes tarafından bilinmesi gerektiğini düşünüyorum.kimyasallara savaş açtım kendimce.
Cevabınızı utkucukk@gmail.com adresine yazarsanız sevinirim...
Sağlıklı mutlu yıllar dilerim

hatice dedi ki...

merhaba,
elinize sağlık.Kostiksiz doğal sabun tarifi verebilir misiniz? uzun zamandır araştırıyorum bir tarif bulamadım.Meşe külüyle yapıldığını öğrendim ama ne kadar kullanılır nasıl yapılır bilgim yok.

Emine Kobaş dedi ki...

Tarifleriniz çok iyi anlatılmış..Aydınlatıcı , öğretici. Çok teşekkürler, emeğinize sağlık..

yılmelad dedi ki...

öncelikle bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkürler kalıp sabun yerine toz sabun kullansak olurmu?