Ümmin Sistemi Destekleyici Bitkiler

Yaşımız ilerledikçe vucudumuzda bizim farkına varmadığımız pek çok değişiklikler olur, özellikle de bağışıklık sistemimizde.Hastalıklarla savaşan T hücreleri güçlerinin birazını kaybederek bizi enfeksiyonlara karşı dayanıksız hale getirir.kanserle savaşan NK (natural killer) hücrelerimiz güçsüzleşir ve kanser oluşumlarına izin verir, sahip olduğumuz bu savunma ağı henüz tam anlaşılamayan nedenlerle dost dokulara da saldırmaya başlar,sonuçta romatizmal arterit,lupus gibi otoümmin problemler ortaya çıkar. İmmün fonksiyondaki genel zayıflama immünosenescence olarak adlandırılır.

Ümmin sistemdeki bu genel zayıflık hali kaçınılmaz değildir, sağlıklı çalışması için yapabileceğimiz bazı şeyler vardır; bunların başında beslenmemiz,ve yaşam tarzımız önemli rol oynar. antioksidan vitaminler C ve E,B6,çinko,selenyum gibi temel vitamin ve mineral eksiklikleri ümmin fonksiyonu güçsüzleştirebilir.Günümüz beslenme rejimleriyle bu vitaminleri vucumuzun ihtiyacı kadar almamız pek mümkün olmayabilir.Bu durumda doktora danışarak bu vitaminleri ek olarak alabiliriz. Uyku eksikliğide,önemli ümmin hücrelerinin aktivitesini baskılayabilir. Bundan başka hafif egzersizler bağışıklık sistemini desteklerken,çok yorucu ağır egzersizler bizi fazla yorarak sistemimizi zayıflatabilirler.

Şimdilerde ülkemizde çok tanınan ekinezya ümmin uyarıcı olarak harikadır, fakat en iyi sonucu hastayken verir.Bizim için önemli olan sağlıklıyken kullanıp ümmin desteği alacağımız bitkiler olabilir.Bu bitkiler içinde en iyilerden ve üzerinde ciddi araştırma yapılmış olanlardan bahsetmek istiyorum.



Çam Kabuğu Ekstresi ; Güneybatı Fransa’ da yetişen Fransız sahil çamının (Pinus pinaster) kabuklarından elde edilen konsantre dir. İçeriğindePycnogenol bulunmaktadır.Pycnogenol, proantosiyanodinleri, kateşin, epikateşin, taksifolin, fenolik asitleri, glukozidler veya glukoz esterlerini içermektedir. pycnogenol hakkında yapılan çalışmalarda Serbest radikal temizleyici özellikleri gösterilmiştir. Bununla birlikte immun sistem ve nöro-dejeneratif sorunlarında anti-allerjik özellikleri olduğu, çeşitli kanser türlerinden koruyabileceği, yaraların iyileşme süresini kısaltabileceği, artrit ve siroz gibi rahatsızlıklarda tedaviyi destekleyici olabileceği ve yaşlanma prosesini yavaşlatabileceği düşünülmektedir. Son çalışmalar, Pycnogenol'ün kardiyoprotektif etkilerinin olabileceğini ve bazı damar problemlerinde faydalı sağlayabileceğini göstermektedir. Araştırmacılar, Pycnogenol'ün klinikte, kronik venöz yetmezlikte, platelet agregasyonundan korunmada, vasküler retina bozukluklarında, diyabetik retinopatide, lupusta ve astımda yardımcı olabileceğini ve sperm malformasyonu olan erkeklerde sperm kalitesinin arttırılmasını destekleyici olarak kullanılabileceği görüşündedir.Ayrıca başka bir önemli destekleyici olan Cvit. aktivitesini destekler. Bilinen bir yan etkisi veya ilaç etkileşimi yoktur,yalnız önlem olarak hamileliğin ilk 3 ayında kullanımı önerilmez.



Astragalus /Geven ;İmmun sistemi güçlendiren polisakkarit ve diğer aktif bileşenleri içeren Astragalus, immun sistem uyarıcısıdır. Kanser kemoterapisi gibi immun sistem yetmezliğin söz konusu olduğu durumlarda kalp ve böbrekler üzerinde adaptojenik etkisi vardır. Astragalus kökleri immun fonksiyonun yanında dayanıklılığı da arttırırken tonik gibi görev yapar. Astragalus ekstreleri polisakkarit, saponin, flavonoid, aminoasit, ve eser miktarda element içerir.

Soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlarda, spontan gece terlemelerinde kullanılır. Soluk hacmini arttırmaya yardımcıdır, kronik ülserleşme ve ağrıda yararlıdır, hissizlik, kol bacak paralizi ve ödemi azaltır . İmmun sistemini güçlendirerek kardiyovasküler fonksiyonları ve yaşam kalitesini arttırır. Herpes simplexin yarattığı servikal erezyonları, soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonları iyileştirip, immun sistemi yeniden güçlendirir.astragalusun bilinen bir yan etkisi veya tosisitesi yoktur,ancak otoümmin hastalığı olan kişilerde doktor gözetiminde ve dikkatle kullanılmalıdır.



Bağışıklık sistemini destekleyen bitkiler elbette bunlarla sınırlı değildir.Diğer bitkiler güçlü özelliklerinin yanında ciddi toksik etkiler ve başka yan etkilere de sebebiyet verdiğinden yazıya dahil edilmemiştir.



Yazılarımda verdiğim bilgiler çeşitli araştırma sonuçları derlenerek hazırlanmıştır.sadece bilgi amaçlıdır.Lütfen bir doktora danışmadan kullanmayınız.

Hepinize sağlıklı günler dilerim

3 yorum:

MAVİANNE dedi ki...

güzel bilgilere teşekkürler

sevgiler

nalan dedi ki...

amaan işin yokta onunla mı uğraşaacaksın demiyorlar mı sana ...
bana diyorlar.
çok faydalı şeyler söylüyorsun sağol

Bitki Cadısı dedi ki...

Banada diyorlar nalan abla ama aynı zamanda benim işim bu. :))