EV TEMİZLEYİCİLERİ

Hepimiz evimiz pırıl pırıl olsun,mis gibi koksun isteriz, ama bu o kadar kolay değildir,temizliğe başlamadan deterjanları tamamlamak lazım ,ee ne de olsa her işe ayrı deterjan lazım,kireç sökücüsü,yağ temizleyici,banyo için ayrı,mutfak için ayrı çamaşıra ayrı.Diyelim deterjanlarımızı aldık geldik evi bir güzel temizledik işler bitti,ev pırıl pırıl mis gibi kokuyor.Aman temizlik bitti deriz ,içimiz rahatlar,kendimizi iyi hissederiz.Acaba gerçekten öylemi evimiz gerçekten temizlenmişmidir?

Mikroplar ve kirler temizlenmiş olabilir,peki onların yerine daha kötü,daha zararlı şeyler kalmış olabilirmi?

Evet maalesef ,temizlikle birlikte kirler gidiyor,zararlı atıklar evimizde kalıyor.Şimdi size bazı istatistiklerden bahsetmek istiyorum;

5 yıllık bir EPA (Environmental Protection Agency ) araştırmasına göre,ortalama bir Amerikan evindeki hava kirlilik düzeyi dışarıdaki havadan 70 kez daha yüksektir.Epa ABD'de ortaya çıkan hastalıkların yarısının içerideki havada mevcut olan kimyasal kirliliğe bağlı olabileceğini açıklamıştır.Yine 1985 EPA raporuna göre ev temizleyicilerinin kansere neden olma olasılığı dışarıdaki hava kirliliğine oranla 3 kat fazladır.

İstanbul Üniv. Cerrahpaşa tıp Fak.deki Zehirlenme konulu sempozyumda Uz.Dr.Arzu Denizbaşı bakın ne diyor; "
Çocukluk çağı zehirlenmeleri sık görülen tıbbi acillerdendir. Ufak bir dikkatsizlik
sonucu oluşan zehirlenmeler özellikle bu yaşlarda ölümle sonuçlanabilir.
İstatistiklere göre özellikle 6 yaş altındaki çocuklar en riskli gruptur. Bu
grup hem zehirlenme vakalarının hem de zehirlenme sonucu ölümlerin en sık
görüldüğü gruptur. ABD’de her yıl 1 milyon çocuk toksik madde alarak zehirlenmektedir.
Bu zehirlenmelerin %85’i kaza sonucu ve %15’i ise nedeni şüpheli
zehirlenmelerdir. Özellikle 2 yaş altındaki zehirlenmelerin suistimal sonucu
oluştuğu akıldan çıkmamalı ve adli makamlar haberdar edilmelidir. Çünkü
çok düşük doz alımı bile çocuklarda ölüm ile sonuçlanabilir. Türkiye’de ise
yaş ile zehirlenme ilişkisini ortaya koyan yayınlamış seriler mevcut değildir.

Zehirlenme genellikle ev kazalarının bir sonucudur. Evde bulunan tüm
maddeler yani parfüm, kozmetikler, temizleme solusyonları, alkollü içecekler,
böcek ilaçları, evde bulunan diğer ilaçlar ölümcül kazalara neden olabilir. Zehirlenme
olaylarının patofizyolojisi çocuklarda erişkinlerden farklı seyreder.
Çocukların vücut ağırlığı düşük olduğu için çok küçük miktarlar bile toksik
olabilir ve mortaliteyi artıran en önemli faktör budur.



Yine Bakırkör Kadın Doğum ve Çocuk Eğitim araştırma Hastanesinde 2007 yılında yapılan bir araştırmadan bahsetmek istiyorum. zehirlenme sebebiyle gelen 489 hasta üzerinde yapılan çalışma sonucu,zehirlenme sebebleri şu şekilde belirlenmiş, ev temizlik ürünleri,kimyasal maddeler ve zirai ilaçlar. Zehirlenme olayları en sık 1-6 yaş arası %74.5 görülmüş,kaza sonucu zehirlenmeler ise %84.4 oranında gerçekleşmiş.

Aralık 1984'de Los Angeles Times, evde kullanılan kimyasalların erkek sperm sayısının azalması ve kısırlığı da içeren yan etkileri hakkında bir rapor yayınlamıştır.

ve daha bu konuyla ilgili pek çok araştırma vardır.

Peki ,şimdi bunları duyduktan sonra cicili bicili rengarek ambalaj ve kokuda ki ev temizlik malzemeleriniz gözünüze nasıl görünüyor ?

Temizlik malzemelerinin etkileri bu kadarlada sınırlı değil üstelik,çöpe attığımız maddeler veya deterjanlı suların nereye gittiğini bir düşünün!

Birde evde kullandığımız , bizim ve ailemizin her gün maruz kaldığı temizleyicilere bir göz atalım.

Mutfak lavobomuzun yanında duran renkli mis kokulu bulaşık deterjanlarımızın,neft yağı,fosfat,sodyum nitrat,petrol bazlı gerilimi azaltan maddeler gibi,zararlı kimyasalları içerdiğini biliyormusunuz.Yine lavobalarımızda kullandığımız tıkanıklık açıcılar;sodyum hidroksit,sülfirik asit ve trichloroethane vb içerir.Çamaşır deterjanları: amonyak bileşikleri,tetrapotatssium pyro-phosfate,sodyum toluene,sodyum tripolyphosfate,sodyum veya kalsiyum kypochlorite, EDTA, ve daha pek çok toksik,zararlı kimyasal.temizlik maddelerimiz bu kadarla sınırlı değil elbet,tuvalet temizleyiciler,halı şampuanları,oda spreyleri, vb.

Bu kimyasalların verdiği zararlar ise öyle böyle değil.Merak edenleriniz olursa bu maddeleri ve vucudumuzdaki etkilerini ayrıca anlatırım.

Gelelim esas konumuza,temizlik maddelerinin bu kadar zararı var,e kullanmayalımmı veya bunların yerine ne kullanalım ?

Deterjanlarınızı kendiniz yapmaya ne dersiniz, hem sağlıklı bir temizlik yapmış olursunuz hemde tasarruf etmiş olursunuz.

Örneğin bir çok deterjanda duyarız limonlu,vb gibi bu bir ticari aldatmaca değildir,narenciye yağları doğal yağ sökücüdür ve aynı zamanda antimikrobiyaldir. Eğer denemek istiyorsanız malzemelerimiz şunlar; İlk önce aromatik yağlar ile başlayalım.

Defne ,Lavanta,Nane, okaliptus, limon, biberiye,çay ağacı,servi,çam yağları başlangıç için iyidir.Bu yağlar genel olarak antifungal,antibakteriyel,antivirütik etkilidirler. Deterjanlarımızın ana temizleme maddesini ise saf beyaz sabun oluşturmakta (toz olanı tercih sebebi,kalıp ise rendeleyip küçük parçacıklara ayırın.) diğerleri ise şöyle; karbonat (yemek sodası),Balmumu, boraks, krem tartar, gliserin, lanolin,beyaz sirke ,arap sabunu ve çesitli pompalı kaplar,şişeler.

Şimdi de sıra tariflerde, aslında pek çok tarif var ama ben kendi kullandıklarımı önermeyi tercih ediyorum. Bu uzun bir konu olduğundan belli başlı temizleyici tiplerine tek örnek vericem.

BULAŞIK YIKAMA SIVISI : Bir kalıp veya gramaj olarak eş değeri beyaz sabun,10 damla,limon yağı,6 damla biberiye yağı, 4 damla lavanta yağı,2 damla portakal yağı ve su. 650 ml. suda tüm bileşenleri karıştırın , kullanmadan önce şişeyi çalkalayın.bulaşık suyuna 1 veya 2 çorba kaşığı katarak bulaşıklarınızı yıkayın.

Lavabolar için leke çıkarıcı : 1/4 fincan boraks, 1/4 fincan karbonat, 8 damla biberiye,okaliptus veya çay ağacı yağı, durulamak için 3/4 fincan sirke.

Boraks ,karbonat ve yağı bir kapta iyice harmanlayın lavaboya bu tozdan dökün(az miktarda) ve nemli bir süngerle ovalayın,eğer inatçı lekeler söz konusu ise bir müddet bekletin.Önce sirke daha sonra sıcak su ile durulayın.

Yer temizleyici:(güçlü kir ve yağlar için):bu yer silme sıvısı daha çok mutfakta kullanıma uygundur, 4.5 lt.sıcak su, 2yemek kaşığı sabun tozu,1/4 fincan çamaşır sodası,1 fincan sirke,20 damla okaliptus,nane veya çay ağacı yağı. Malzemeleri bir kovada karıştırıp, yer bezimizle yerleri siliyoruz bu formül durulama gerektirmez.

Tuvalet temizleyicileri:

Klozetin genel yüzeyleri ve oturma kısımının çevresi ve altını temizlemek için anti bakteriyel sprey temizleyici;2 fincan su, 1/4 sabun tozu 1 çorba kaşığı çay ağacı yağı, 10 damla okaliptus veya nane yağı. malzemelerin tümünü plastik bir sprey şişesine koyun ve iyice çalkalayın.kullanacağınız yüzeylere püskürtün ve nemli bir bez veya süngerle silerek temizleyin.

Klozet iç yüzeyleri için temizleyici ; 1/2 fincan karbonat, 1/4 fincan sirke 10 damla çay ağacı yağı.Malzemeleri karıştırın klozete dökün ,tuvalet fırçasıyla fırçalayın.



yine klozetteki inatçı lekeler için bir formül; 1 fincan boraks, 1 fincan sirke,10 damla çam veya lavanta yağı,5 damla limon yağı. malzemeleri bir şişe veya kutuda iyice karıştırın ve tamamını klozetin iç yüzeylerine dökün gece boyunca bekletin,sabahlayin sadece sifonu çekin.



Konu pek uzun ,bende çok yorgunum bu günlük bu kadar olsun,başka bir gün çamaşır deterjanları,halı temizleyiciler ,efendime söyleyim leke çıkarıcılar ve benzeri konularla devam ederiz.Bu konudaki yorum ve fikirlerinizi ve varsa tecrübelerinizi paylaşmanızı bekliyorum.



Hepinize sağlıklı günler dilerim.

3 yorum:

3prenses dedi ki...

tek kelimeyle süpersiniz.bulaşık makinası için bir öneriniz varmı.teşekkürler

embir dedi ki...

Canım ya faydalı bilgileri paylaştığın için teşekkür ederim. Bende 3prenses gibi bulaşık makinesi detarjınana alternatif bir yöntem rica edecektim. Çok öpüyorum.

kalemzen dedi ki...

Hadi diş macunu, şampuan,oda spreyi yapalım.Bir de çamaşır suyunun yerini tutabilecek beyazlatıcı ve dezenfektan istiyorum.Ben bu işe fene kaptırdım kendimi.Yardımlarınızı bekliyorum.Takipçinizim bitki cadısı.Teşekkürler herşey için.