Bulaşık Makinası İçin Ev Yapımı Deterjan

Gelen Yorumlarda bulaşık makinesi için tarif yok mu diye soruyor arkadaşlarım, elbette var.Özellikle Amerika'da pek çok kadın deterjanların pahalı olması ve tehikeli maddeler içermesi sebebiyle ev yapımı deterjanları bulaşık makinasında da kullanıyor.Pek çok değişik tarif var ama ben yine kendi kullandığımı yazayım.
İlk tarifim şu; 1 fincan boraks, 1 fincan yemek sodası, 3 damla limon veya portakal yağı.Bu karışımı kapaklı bir kapta iyice harmanlıyoruz .Makinamızda 1 çorba kaşığı kullanıyoruz.Bu benim ilk kullandığım formüldü.Bu formül yumuşak sularda iyi sonuç veriyor.Bazı makinalarda da durulama programıyla ilgili bir şey sanırım bardaklarda bulutsu film yaptığı söyleniyor.(benim başıma gelmedi.)Şimdi bulunduğum yerde sular bir hayli kireçli şimdi bu formülü kullanıyorum ve çok memnunum. Tarif şöyle;
1 Bardak boraks, 1bardak yemek sodası, 1/4 bardak tuz, 1/4+ bardak limon tuzu(citric asit)(iri kristalli değil toz şeklinde kullancaksınız),30 damla limon,portakal,mandalina yağlarından biri veya 10 ar damla herbirinden.Plastik bir kapta hepsini karıştırıyoruz,ancak burada size bir püf noktası söyliyeyim,hepsini birden karıştırırsanız topaklanma yapar,önce tuz ve yağları iyice karıştırın ardından diğerlerini ekleyin. Yıkama başına 1 çorba kaşığı deterjan yeterlidir.tabaklar ve bardaklar son derece temiz oluyor ve parlıyor,nefis kokuda cabası.Kullandığımız yağların özelliklerinden dolayı deterjanımız aynı zamanda antibakteriyel ve anti virütik etkiyede sahip.
Unutmuştum bunu da ekleyeyim parlatıcı gözüne de elma sirkesi koyabilirsiniz.

33 yorum:

Adsız dedi ki...

vay be denedin de demek ok deniycem pis kalırsa sen yıkarsın bak ona göre :)) şaka şaka

Bitki Cadısı dedi ki...

aşk olsuun ne demek canım ,ben bi uçağa atlar gelir yıkarım ,dönerim.malum yol uzak evde çocuk ,koca bekler dimi..:))
CW'cım ben uzun zamandır bunları kendim yapıyorum,bir diğer şeyde, denemediğim tarifleri genelde yayınlamıyorum.

Delfina ; dedi ki...

Bitki cadısı merhaba,

Boraks'ı aktarda mı bulabiliriz? Çok değişik bir paylaşım bu,diğer yazılarınızı da inceleyeceğim.

Çok teşekkürler,

! ÖRGÜELİ ! dedi ki...

Harikasın herbalist bende denemek isterim bana yabancı gelen boraks aktarlardan mı bulabiliriz nasıl bişeydir bilgi için teşekkür:)

Bitki Cadısı dedi ki...

Arkadaşlar, Boraks,Su, oksijen, sodyum ve bordan meydana gelen, antiseptik, antifungal, antibiyotik, koku giderici ve dezenfektan özellikleri olan doğal kaynaklı bir mineralize tuzdur. Kozmetik,ilaç ve deterjan sanayinde kullanılır.Küflenmeyi önler. Boraks yutulursa zehirlidir. Eczane ve aktarlarda bulunabilir.Ayrıca bulaşık makinenizin parlatıcı bölmesine elma sirkesi koyabilirsiniz.hem makinanızın içini temizler hemde bulaşıkların iyice durulanmasını sağlar.

Bitki Cadısı dedi ki...

arkadaşlar 2.tarifte bulaşıklarda bulutsu bir film olmuyor onu tavsiye edrim.ben ilkinide kullandım ama bazı arkadaşlarımda bulutsuluk olmuş.

Cocukla Cocuk dedi ki...

yorumlarda yazan o bulutsuluk benim bardaklarda oluyor ben de kendim yapsam deterjanımı keske oyle lekeler olmayacaksa...

embir dedi ki...

bitki cadım benim boraksın nereden bulunduğunu ve bulaşık makinası deterjaını olayını öğrettiğin için teşekkürle ayrıca parlatıcı yerine elma sirkesinin işe yaradığını da öğürendim daha ne olsun? yemeklik soda maden suyu cinsinden olan mı? bunu da söylersen bu iş tamamdır.

Bitki Cadısı dedi ki...

Embir'cim yemeklik soda dediğim, sodyum bikarbonat, hani şu keklere ,pastaralara filan koyduğumuz bildiğin karbonat veya karbonata denir veya içme sodası gibi isimlerlede geçer.Marketlerde genelde hamur kabartma tozlarının yakınında bulunur.:)

Adsız dedi ki...

müthiş değişik ve yeni bir bilgi.şu anda kullandığımız makine deterjanlarının zararları nelermiş ,bu verdiğin tariflerle makineye bişey olmaz di mi:-)
bilgiler için teşekkürler,artık seni sık sık ziyeret edicem.

Bitki Cadısı dedi ki...

Merkas benim makinaya henüz bir şey olmadı ,onca kimyasal şeyi koyuyorsun bir şey olmuyor,herhalde bu doğal ve basit malzemelerlede olmaz.:))Ayrıca zararlı olan sadece makinanın deterjanı değil ki bütün deterjanlar benzeri maddeleri içeriyor.
her zaman beklerim.

nalan dedi ki...

çok güzel bir tarife benziyor.denemeden önce yaklaşık maliyetini ve nekadar süre veya kaç kullanımlık olduğunu yazar mısın.

gungece dedi ki...

Artık hayatımızın içinde olan hatta tam ortasına oturan öyle bir sağlıksızlık var ki bu bilgi biraz olsun kendimizi rahatlatmamıza yardımcı olabilir.
Sevgiler...

zeytin dedi ki...

buyrun sizi sayfama davet ediyorum sizin için hazırlanmış bir ödül var. gelipalırsanız memnun olurum
sevgiler..

MAVİANNE dedi ki...

canım nerden buluyorsun böyle icatları :))
valla tebrikler,
denemeye değer
sevgiler

embir dedi ki...

Cadım benim, elma sirkesini denedim, parlatıcıdan daha iyi sonuç verdi. Hatta makinede parlatıcı vardı bende elma sirkesini makinenin içine döküverdim. Herşey pırıl pırıl çıktı.

Canım bir ödülün var alman için seni kujulara bekliyorum.

Bitki Cadısı dedi ki...

embir teşekkür ederim bu güzel ödül için,seyahat dönüşü ödülümü alıp yayınlayacağım.şimdi pek vaktim yok,yorumlar için herkese teşekkür ederim.Arkadaşlar deterjanların devamı gelecek.

Adsız dedi ki...

Ne kadar ilginç... Hiç aklıma gelmezdi böyle bir şeyi evde kendimizin yapacağı. Bu bilgi ve yavaş yavaş baktığım diğer faydalı bilgiler için teşekkür ederim...

cicibici bişeyler dedi ki...

Paylaşım için çok teşekkürler.Böyle bir şeyin yapılabildiğinden bile haberim yoktu.Çok yararlı oldu.Sevgiler.

kalemzen dedi ki...

Buradaki tuz normal tuz mu yoksa kaya tuzu felan mı? Hem ben makinama zaten tuz koyuyorum deterjana da kullanayım mı?Ayrıca limon tuzu toz halinde satılıyor mu yoksa onu biz mi toz haline dönüştüreceğiz?Ben toz halinde göremedim de.Teşekkürler.Cevabınıza göre hemen yapacağım.

kalemzen dedi ki...

Deterjanı yaptım.Yanlız Limon tuzunu yanlışlıkla 1 bardak koymuşum.Bu sefer diğer mazemeleride biraz artırdım ama tam 4 katı değil tabi.Bu yüzden midir bilmem erimiş şeker gibi yapışık bir kıvamı oldu.Olsun ne yapalım bu şekilde de kullanılır herhalde.Miktarı bayağı fazla oldu ben de lavobaları ovmak içinde kullanıyorum.İşe yarıyor.Limon tuzunu robotta çekerek yaptım.Hadi görüşmek üzere...

Delfina ; dedi ki...

elma sirkesini parlatıcı gözüne koymuştum 2 ay önce,neden bilmiyorum ama minik buğday taneleri gibi şeyler yapışıp kalıyor bardaklara,tabaklara...Nasıl geçirebilirim?

Bitki Cadısı dedi ki...

Kalemzen mikdarlar uymadığından öyle olmuş olabilir,dediğin gibi lavaboları çok güzel temizliyor bende arada kullanıyorum :)))
Delfina'cım,ben elma sirkesi sürekli kullanıyorum hiç öyle bir sorunla karşılaşmadım,fakat şu olabilir elma sirkesinin dibinde tortu filan vardı denemedenmi koydun acaba,ben onu süzdürüyorum tortusuz olsun diye,bellki ondan olabilir bunun haricinde aklıma bir şey gelmiyor doğrusu,nasıl geçirebileceğini bilmiyorum gerçekten bir araştırayım,yani kaynağını bulup ona göre çözüm üretmek lazım.

Delfina ; dedi ki...

aa doğru tabii, süzmek hiç aklıma gelmediii,olduğu gibi döküverdim :) tortularmış meğer yapışaann :))

kalemzen dedi ki...

3,4 sefer yıkadım ama çok iyi temizlemiyor.Bardaklar tabaklar lekeli lekeli klıyor malesef.Hatta miktarı artırdım ama yine aynı mat ve lekeli.Tencereler lekeli.Deterjan kadar iyi temizlemiyor malesef.Bilemiyorum belkide benim bir noksanlığım vardır.

gülay dedi ki...

Son zamanlarda evde bulaşık makinası deterjanı yapımı ile ilgili bir sürü yorumlar var.Bende bu konuyu araştırdım ve evde bulaşık deterjanı yapmaya karar verdim.İnternette ihtiyacım olan tüm malzemeleri http://magaza.hammaddeler.com/ adlı sitede buldum.Teknik bilgi ve destekde sağlıyorlar.Sizlerle paylaşmak istedim.

mersaeren dedi ki...

ben ersağ temızlık urunlerıyle tanısdım.bıtkısel urunler.çokta guzeller.eğer detaylı bılgı almak ısteyen olursa mersaeren@hotmail.com adresıne maıl atabılırsınız.denemeye deger.ayrıca turk malı urunler.
www.ersag.com adrsını zıyaret edebılrıısnız. sponsor no: 408767

Mutluanne dedi ki...

Sizi gökte ararken yerde bulmuş gibi sevindim şu an,bulaşık makinasına çözüm arıyordum uzun zamandır ...yarın ilk işim bu tarifi denemek olucak...Takipteyim
Sevgiler

Adsız dedi ki...

bende ersağ ürünü kullandım lavabo temizleyeninden çok memnun kaldım kireçleri üper temizliyor tavsiye ederim

deniz dedi ki...

ersağın sıvı bulaşıkmatik deterjanı pek iyi değil ama
toz olanı gerçekten iyi bitkisel diye içim rahat
üye oldum uygun fiyta alıyorum

Adsız dedi ki...

bende denedim ama bardaklar bulanık tabaklardaki lekeler çıkmıyo üstelik temizleyi öyle koyuyoruun yine normal tablet deterjanlardan aldım ama içindekileri okuyunca fenalıklar geldi içime sanırım temizlemese daha iyi...

Unknown dedi ki...

Denedim az önce ve çok memnun kaldım :) o uyuz deterjan kokusu da yok makinede. Tuz yerinede turşu tuzu kullandım artııı elma sirkesi. Teşekkürler

Temizlik dedi ki...

Öncelikle bulaşık deterjanı tarifi için çok teşekkür ederim.