Kış İçin Bitkisel İlaç Dolabı

Kış yaklaşıyor,hava değişimiyle beraber grip,soğuk algınlığı, öksürük gibi hastalıklarda kapımıza dayanıyor. Bu gün size bu hastalıklarla nasıl başa çıkacağız,neler yapacağız onu anlatmak istiyorum. soğuk algınlığının en iyi ilaçlarından biri sıcak bitki çayı ve baldır.Hatmi kökü ve ahududu yaprağı çayı özellikle boğaz ağrılarına birebirdir,ekstra C vitamini almak istiyorsanız kuşburnu çayı tam size göre.Çayınıza ekleyeceğiniz bir kaşık bal ,boğazınızı yumuşatmakla kalmaz ümmin sisteminizide güçlendirir.Çemen çayı iyi bir balgam söktürücüdür ve boğaz ağrısını rahatlatır.Çayını yapmak için 100 ml sıcak suya 2 gr. bitki koyun(1 çay kaşığı) ve demleyin ,1 çay kaşığı bal ekleyip için.

Burun tıkanıklıkları için odanızda bir yağ lambasına veya bir kap sıcak suya 1,5 damla okaliptüs yağı ekleyip teneffüs edin.

Kuru,İnatçı öksürükler için ise sığır kuyruğu çayı içebilirsiniz. Bir fincan sıcak suya 1 tatlı kaşığı sığırkuyruğu içeği ekleyin 5 dk,demleyin.semptomları düzeltmek için günde 2 fincan içebilirsiniz.

ve soğuk algınlıklarının en iyi ilaçlarından biri olan tavuk çorbasını bolca için. Yapılan araştırmalar göstermiştirki tavuk çorbasının hafif antibiyotik ve konjesyon giderici etkisi bulunmaktadır.(Bu araştırma New England Journal of Medicine'de yayınlanmıştır) tavuk çorbanıza limon ve maydonoz ilave ederek gücünü arttırın.

Ülkemizde adını yeni duyuran bitkilerden de söz edelim.Ekinezya,ümmin sistem güçlendiricisi olarak tanınır.Çayı hazır poşetlerde satılmaktadır.iki haftadan fazla kullanmamak gerekir.Ayrıca sadece hasta olduğunuzda kullanın.

Şimdi de işinize yarayacak bir iki tarif vereyim;

Soğuk algınlığı ve grip çayı: 25 gr.adaçayı yaprağını 3 bardak sıcak suya koyarak kısık ateşte su yarı olana kadar ısıtıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.soğuyunca süzüyoruz ve tekrar ılıtıp içine çiçek balı ve 1 limon suyu ilave ediyoruz.(eğer bulabilirseniz 1 tutam çayen de ilve edebilirsiniz.)

Karışımı buzdolabınada saklıyoruz.Boğaz veya üst solunum yolu hastalıklarının başlangıcında soğuk içecekseniz 1 çorba kaşığı, sıcak kullanacaksanız bir bardak için.

Sinüzit için burun spreyi :

Daha evvel kullandığınız bir burun spreyiniz varsa içini iyice yıkayarak kalıntılardan arındırın.ökaliptus, ardıç,adaçayı ve biberiye yağlarının her birinden 2 şer damla şişeye koyun ve üstüne saf su ilave edin.Gerektikçe kullanın.

Kış yaklaşırken umarım yazdıklarımın hiç biri size lazım olmaz diye temenni ediyorum ama her ihtimale karşı siz yine de not alın.

6 yorum:

Cocukla Cocuk dedi ki...

Bu bigiler çok faydalı olmuş, çok teşekkürler. başucumuzda saklamak lazım. Balın gücünü biliyordum, kışın bolca tüketiyoruz özellikle hastayken. bir çok yazdığın ise yeni bilgiler benim için

MAVİANNE dedi ki...

sağolasın
kış gelince çocuklar hastalanmaya başlıyor
bu bilgileri uygulamalı
sevgiler

Adsız dedi ki...

Bu yazını saklamak lazım sağolasın cadımız :)

Bitki Cadısı dedi ki...

yazım size faydalı olduğu için sevindim ,mavianne, yazıda yazdığım ölçüler büyükler için çocuk dozlarını yazının devamında vereceğim.

nalan dedi ki...

25 gram adaçayı 3bardak suda su yarıya inenedek ısınırsa çok acı bir sıvı olmaz mı,
bir de niçin soğuk 1kaşık ,sıcaksa 1bardak


çok sordum ama uygulayacağım ve de sayfama alıcağım için

Bitki Cadısı dedi ki...

Nalan abla haklısın acı bir ilaç oluyor.İlaç hazırlamada belli başlı metodlar var. genellikle yapraklar ve çiçekler demleme kökler ve tohumlar kaynatma yapılır,Bu tür ilaçlar diğerlerine göre çok kuvvetli olur,genellikle şurup,kompres veya lavman gibi kullanılmak için yapılırlar, burada benim verdiğim tarif şurup gibi kullanmak içindir.Buzdolabında 3 gün dışarda ise 1 veya 2 gün anca dayanır. Demleyerek yaptıklarımız ise yapıldığı gibi hemen kullanılır saklanmaz .Doz konusu ise her bitkide değişiktir,benim tavsiyem 1 çorba kaşığı içilmesidir.
Bu orjinal tarif;Herbal antibiotics,natural alternatives for treating drug-resistant bacteria.Stephen Harrod Buhner (1999) kitabından alıntıdır.