Romatoid Artrid Hastalığı Ve Uygulanacak Bitkisel Tedaviler

Romatoid artrit genellikle el ve ayak eklemleri de dahil olmak üzere, simetrik olarak eklemlerde inflamasyon ve bunun sonucunda şişme, ağrı ve zamanla eklem içinde hasara yol açan otoimmün bir hastalıktır. Zaman içinde hareket kaybına yol açar.Aynı anda pek çok eklemi etkilemektedir.Hastalık ilerlediğinde eklem yüzeylerinde aşınma ve yıkıma yol açar.Eklem yüzeyi hareket alanına zarar verir ve deformite oluşturur, görülen klasik deformiteler, Boutonniere deformitesi ve kuğu boynu deformitesi, Parmaklarda ulnar deviasyon ,Başparmakta Z deformitesi vb.dir.Dermotolojik olarakta deri altında nodüller oluşur.Ağrı kesici ilaçların yan etkisiyle hastada,gastrointestinal kanama dolayısıyla anemi görülebilir.Lökopeni ile birlikte dalak büyümesi (Fely sendromu)görülebilir ve lenfatik inflitrasyon tükürük ve gözyaşı bezlerini etkileyerek (sjogren sendromu ) ağız kuruluğu göz de kuruluk ve kaşıma görülebilir.

Bu hastalıkla mücadele ederken antiiltihapsal bitkiler kullanabiliriz.Şimdi bu bitkilere bir göz atalım.
Anti iltihapsal Özellikteki Bitkiler; Burada sadece üzerinde en iyi araştırma yapılmış ve bu konudaki başarısı kanıtlanmış bitkilerden bahsedeceğim.



ZENCEFİL :doğal bir anti iltihapsaldır.Yapılan çalışmalarda,taze zencefil yiyen(hafif pişmiş) veya ekstresini kullanan hastaların şişme,sabah sertlikleri,ağrı ve eklem oynaklığı konusunda gelişme yaşadıkları gösterilmiştir
Kullanımı;zencefili çay olarak kullanabilirsiniz veya hazır preperatlarını alabilirsiniz.



ANANAS:Ananasta bulunan bir enzim olan Bromelain,hastalığın semptomlarını kontrol etmeya yardımcıdır.Yapılan klinik çalışmalarda 3-13 hafta arası bromelain kullanan romatoid artridli hastalarda %73 oranında iyileşme görüldüğü saptanmıştır.Hastalıkta kullanılan ağrıyı kesmede etkili fakat mideyi bozan ilaçların aksine bromelain iyi bir sindirim yardımcısıdır.

Kullanılışı:bol miktarda ananas tüketin veya bromelain kapsüllerinden kullanın.


ÇUHA ÇİÇEĞİ: Evening Primrose diyede bilinir.Çuha çiçeği yağında bol miktarda bulunan gamma linoleik asit (GLA) RA tedavisinde başarıyla kullanılmaya başlanmıştır.Yağ kapsül olarak satılmaktadır.Yapılan çalışmalarda 6 ay GLA alanlar şişme,eklem ağrısı ve sertlik şikayetlerinde belirgin bir düşüş yaşamışlar ve kullandıkları bazı reçeteli ilaçların dozunu azaltmışlardır.Çalışmanın 2. 6ayında ise GLAya devam eden hastalar çok belirgin bir gelişme göstermişlerdir(bir yıl boyunca kullananlar).Bu arada phenothiazine ilaçları alanlar doktor gözetimi olmadan evening primrose yağı kullanmamalıdırlar.



BLACK COHOSH :Bu bitki de romatizmal arterit için doğal anti iltihapsal ajanlar taşır.Kapsül şeklinde piyasada bulunmaktadır.



Bu konuyu gelen maillerde sorulduğu için, bahsetmeyi uygun buldum.Bir sonra ki yazım Ümmin Sistemi Destekleyici Bitkiler Olacak.
Sağlıkla kalın.

not; fotoğraflar netten alıntıdır.

5 yorum:

3prenses dedi ki...

yazınızı merakla okudum hepsini not ettim hemen temin edip kullanıcam devamını merakla bekliyorum teşekkürler.

MAVİANNE dedi ki...

harika bilgiler
sağolasın

Adsız dedi ki...

Blogunuzu ilgiyle takip ediyoruz. Başarılar Serap hanım...

Bitki Cadısı dedi ki...

ÖZÜR VE DÜZELTME

Arkadaşlar geçen gün bu yazıyı yazarken farklı bir çalışma daha hazırlıyordum.O sebeble yazımda bir hata yapmışım.sizden çok özür diliyorum yazıyı tekrar düzelttim.
Ancak buradan hata bilgisini vereyim.Romatizmal arterit vb. otoimmün hastalığı olanların,ümmin fonksiyonu stimüle edeceği için bağışlık sistemini destekleyen bitkileri drlarına danışmadan kullanmamaları gerekir.Lütfen bu uyarıyı dikkate alınız.Karışıklıktan dolayı,yaptığım cümle hatası için tekrar affınızı dilerim.

Marifetane hobi dedi ki...

yüzünden gülücükler eksik olmasın arkadaşım sevgiler...